rss
AAA

Autoroutes Printvriendelijke versiePDF

FRONTLEVEN ' Little Paris en de Hellepoort' Poperinge - Heuvelland (87 km)

Er is het betere leven achter het front en het bittere leven aan het front. Poperinge is gedurende vier jaar een Britse militaire draaischijf. Voor de beproefde frontsoldaat is 'Pop' als een klein Parijs.
En Talbot House geeft hen een warm thuisgevoel. Het grote veldhospitaal verzorgt vanaf 1915 meer dan 360.000 zieken en gewonden. Niet eens 100m scheidt de levenden van de doden. Voor bijna 11.000 slachtoffers baat geen hulp. Ze liggen begraven op de grootste hospitaalbegraafplaats van Lijssenthoek.
Heuvelland blijft een strijdtoneel en is de hellepoort tot Dante's inferno. 'Bayernwald' houdt 3 jaar stand als een onneembare Teutoonse vesting. In juni 1917 vindt de grootste explosie van dieptemijnen in dit Heuvelland plaats. Protestantse en katholieke Ieren strijden er zij aan zij. Duizenden soldaten sneuvelen bij de Duitse herovering van de Kemmelberg. Begin 1919 verblijven nog steeds 12.000 leden van het Chinese Labour Corps in de streek. Ze helpen nu opruimen. De bevolking noemt hen de 'Tsjings'.

Brochure verkrijgbaar aan €6 in de dienst toerisme.
www.100jaargrooteoorlog.be

YPRES SALIENT 'Van slagveld tot slachtveld' Ieper (70 km)

YpresSalient

De Ieperboog, ook bekend als de 'Ypres Salient', is de boogvormige uitstulping in het front. De Duitsers bezetten de hoogtes die zich in een halve cirkel rond Ieper bevinden. De Britse frontlijn heeft hierbij het nadeel dat ze uit diverse richtingen onder vijandelijk vuur kan liggen. In deze sector wordt hevig gevochten, want het is de enige plaats in de Westhoek waar een aanval een doorbraak kan forceren. Het noordelijke deel tussen Nieuwpoort en Ieper is door de Belgen voor een groot deel onder water gezet. Wie Ieper in handen heeft, controleert de toegang tot de Franse havens en bijgevolg de kwetsbare aanvoerlijnen. De Britten verdedigen de Salient met hand en tand. Zij bijten in 1917 hun tanden stuk op de doeltreffende Duitse verdediging in een poging om door te breken en de haven van Zeebrugge in te nemen. Hun Slag bij Passendale eist onnoemelijk veel slachtoffers voor een beperkte terreinwinst. De Duitsers slagen er ook niet in om Ieper te veroveren, alhoewel het in april 1918 weinig heeft gescheeld. De Ypres Salient route leidt u naar de belangrijkste sites en monumenten van dit front en brengt u terug naar het verhaal van John McCrae, Guynemer, Passendale, Tyne Cot Cemetery en Hill 60.

Brochure verkrijgbaar aan €6 in de dienst toerisme.
www.100jaargrooteoorlog.be

IJZERFRONTROUTE ' De zee als bondgenoot' Nieuwpoort - Diksmuide (74 km)

Ijzerfront

Het Ijzerfront is dé Belgische frontlijn bij uitstek. Vier jaar lang houden de Belgische troepen stand aan de Ijzer. Van Nieuwpoort - Bad tot Boezinge - Sas bij Ieper verdedigen de Belgen een frontlijn van ruim 40 km, soms wat meer, soms wat minder, naargelang het wisselende front. Het water is hun blijvende bondgenoot. Als in oktober 1914 de polders grotendeels onderlopen, wordt ieder groots Duits initiatief onmogelijk. Het verhaal van Cogge en vooral van Geeraert, is in die tijd van levensbelang. De 'Frontzate' van Nieuwpoort tot Diksmuide, is als een borstwering tegen het water en de vijand. De inundaties behouden de Belgische soldaten ook voor grote Duitse offensieven.

Brochure verkrijgbaar aan €6 in de dienst toerisme.
www.100jaargrooteoorlog.be

14-18 AUTOROUTEKAART

autoroutekaart

Ter gelegenheid van de herdenking '100 jaar Grote Oorlog', heeft Westtoer, in samenwerking met de betrokken gemeentes, 6 toeristische autoroutes uitgewerkt in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Deze 6 routes werden gebundeld in een samenvattende kaart: 'De Autoroutekaart 14-18'.

Op de voorzijde van de brochure staat een kaart met de 6 uitgetekende routes en op de keerzijde valt, naast praktische informatie bij elke autoroute, een opsomming van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Eerste Wereldoorlog die u op uw weg tegenkomt, te lezen.

Brochure verkrijgbaar aan €5 in de dienst toerisme.
www.100jaargrooteoorlog.be

VORIGE PAGINAVorige pagina