rss
AAA
/ WO I

WO I: Heuvelland en 1914-'18 Printvriendelijke versiePDF

Heuvelland draagt zichtbare sporen van de Eerste Wereldoorlog. De scheidingslijn tussen de Duitse aanvaller en de geallieerde troepen liep immers dwars door Heuvelland. De bloedigste wapenfeiten op het grondgebied van Heuvelland waren de mijnenslag van Wijtschate (juni 1917) en de slag om de Kemmelberg in april 1918. De talrijke bunkers, mijnkraters, militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten,... zijn blijvende littekens. De dertig Britse militaire kerkhoven in de verschillende deelgemeenten, het Frans Monument en Massagraf op de Kemmelberg, de Pool of Peace in Wijtschate en het graf van de Britse majoor William Redmond in Loker zijn plaatsen om stil van te worden. Heel levendig wordt de Eerste Wereldoorlog ook in de bunkers van de Lettenberg in Kemmel en in de Duitse site Bayernwald in Wijtschate.

bayernwald
Bayernwald

Indien u de Duitse site Bayernwald in Wijtschate met twee mijnschachten, 320 meter loopgraven en vier bunkers wil ontdekken, moet u eerst even langslopen bij Toerisme Heuvelland. Daar kan u een ticket verkrijgen voor de site. Informatiepanelen en een maquette verduidelijken de oorlogsgebeurtenissen en het leven aan het front. En wat u zeker moet doen is door de gerestaureerde loopgraven wandelen. Een unieke ervaring!

TVG_Gedachtenistuin_verkleind

In de Hellegatstraat, op 300 meter van de kerk van Westouter, ligt de "Gedachtenistuin Vluchtelingen", ter herinnering aan de vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog en in de vele oorlogen daarna. Het is een mooie plek midden in de natuur waar bezoekers tot rust komen en even kunnen nadenken. Op een wand in kastanjepalen zie je een kaart met de grote vluchtroutes in WOI, een dertigtal vluchtroutes van families en een gedicht van Charles Ducal over vluchtelingen vandaag.

De gedachtenistuin is een initiatief van de Elfnovembergroep http://www.11novtuin.org/.

lettenberg

Aan de voet van de Lettenberg, een bijheuvel van de Kemmelberg, zijn betonnen bunkers vrijgemaakt die tijdens de Eerste Wereldoorlog toegang gaven tot ondergrondse hoofdkwartieren van de Britten.
U kan de bunkers vrij bezoeken via een wandelpad met informatiepanelen. Eén bunker is ingericht als schuilplaats voor vleermuizen.
Adres: Lokerstraat, Kemmel.

KTE

Arrangement Korte 20ste Eeuw.
In Heuvelland kan je 'sporen van drie oorlogen' ontdekken.
Site Bayernwald: WOI.
Maginotbunker: net over de grens bij de Zwarteberg, WOII
Commandobunker Kemmel: Koude Oorlog

VORIGE PAGINAVorige pagina