rss
AAA
/ WO I

WO I: Heuvelland en 1914-'18 Printvriendelijke versiePDF

BANNERWANDELING WIJTSCHATE - 3,5 km

In Wijtschate staan - verspreid in de dorpskom - 20 grote banners met foto's uit WOI.
Hiernaast zie je een voorbeeld van één van de banners op het marktplein, met zicht op de Wijtschatestraat voor en tijdens de oorlog. Op de kleine foto zie je de vooroorlogse smidse, op de grote foto hetzelfde kruispunt tijdens de oorlog.

Bij de banners hoort een brochure met uitleg alsook een plan van het dorp met de locatie van de banners. Je kan deze brochure hier (info) downloaden.

banner

KORTE 20ste EEUW

KTE
nieuw_2015

1914-1991
Sporen van 3 oorlogen in Heuvelland

poolofpeace

Heuvelland draagt zichtbare sporen van de Eerste Wereldoorlog. De scheidingslijn tussen de Duitse aanvaller en de geallieerde troepen liep immers dwars door Heuvelland. De bloedigste wapenfeiten op het grondgebied van Heuvelland waren de mijnenslag van Wijtschate (juni 1917) en de slag om de Kemmelberg in april 1918. De talrijke bunkers, mijnkraters, militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten,... zijn blijvende littekens. De dertig Britse militaire kerkhoven in de verschillende deelgemeenten, het Frans Monument en Massagraf op de Kemmelberg, de Pool of Peace in Wijtschate en het graf van de Britse majoor William Redmond in Loker zijn plaatsen om stil van te worden. Heel levendig wordt de Eerste Wereldoorlog ook in de bunkers van de Lettenberg in Kemmel en in de Duitse site Bayernwald in Wijtschate.

Aan de voet van de Lettenberg, een bijheuvel van de Kemmelberg, zijn betonnen bunkers vrijgemaakt die tijdens de Eerste Wereldoorlog toegang gaven tot ondergrondse hoofdkwartieren van de Britten.
U kan de bunkers vrij bezoeken via een wandelpad met informatiepanelen. Eén bunker is ingericht als schuilplaats voor vleermuizen.

lettenberg
Lettenberg

bayernwald
Bayernwald

Ook indien u de Duitse site Bayernwald in Wijtschate met twee mijnschachten, 320 meter loopgraven en vier bunkers wil ontdekken, moet u eerst even langslopen bij Toerisme Heuvelland. Daar kan u een ticket verkrijgen voor de site. Informatiepanelen en een maquette verduidelijken de oorlogsgebeurtenissen en het leven aan het front. En wat u zeker moet doen is door de gerestaureerde loopgraven wandelen. Een unieke ervaring!

VORIGE PAGINAVorige pagina