landscape

Afstand van organen

Orgaandonatie

"Tussen leven en dood is er ruimte voor één gebaar : orgaandonatie."

Het gebrek aan organen is de belangrijkste hinderpaal voor transplantaties. Er zijn onvoldoende donors met als gevolg: steeds langere wachtlijsten en helaas patiënten die overlijden. Orgaandonatie is de eerste stap in de transplantatie. Van elke Belgische burger of inwoner die sedert 6 maanden ingeschreven is in de bevolkingsregisters, wordt verondersteld dat hij/zij donor is, behalve wanneer hij/zij verzet aantekent. Orgaandonatie is anoniem en gratis.

Voor bijkomende informatie en het downloaden van de formulieren voor instemming of weigering tot orgaandonatie kunt u doorsurfen naar de site van Beldonor www.beldonor.be.  Deze website geeft verschillende informaties betreffende de orgaandonatie (de donors, hersendood, ethiek en orgaandonatie, erkenning van de weefselbanken, kosten, enz.).  Bij registratie dien je je identiteitskaart voor te leggen en de dienst is gratis.

Schenking van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en praktisch onderwijs

Als de geneeskunde en het wetenschappelijk onderzoek vandaag staan waar ze staan, dan is dat onder meer te danken aan het feit dat sommige mensen er bewust voor kiezen hun lichaam na overlijden ter beschikking te stellen van de wetenschap. Geschonken lichamen worden hoofdzakelijk gebruikt voor onderwijs aan studenten van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en aan chirurgen, die er nieuwe technieken op aanleren. Daarnaast worden de lichamen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Wie zijn lichaam afstaat voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, bewijst dus een zeer waardevolle dienst aan zijn medemens.

Lees hier meer praktische informatie over lichaamsafstand.

Met vragen kan u terecht bij:

Laboratorium voor Menselijke ontleedkunde en Embryologie Universiteit Gent
Campus UZ Gent – B3, 4de verdieping
De Pintelaan 185 – 9000 Gent
Tel. 09 332 51 92 of 09 264 53 07

 

Burgerzaken

Contactinfo

Bergstraat 24
8950 Heuvelland (Kemmel)
burgerzaken@heuvelland.be
057/450.450

Openingsuren

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 u tot 12.00 u

Dinsdag ook van 15.00 u tot 19.00 u

Deel deze pagina