landscape

Dorpsfragmenten

25 april 2019

2019-04-30 dorpsfragmenten 250Bailleul, Heuvelland en Saint-Jans-Cappel worden tijdens de Eerste Wereldoorlog van de kaart geveegd. De massale vernietigingen van gebouwen die gedurende eeuwen waren opgetrokken, geeft aan onze regio een schijnbaar onherstelbaar desolaat karakter. En nochtans herpakt het leven zich moedig, beetje bij beetje. Na elk conflict staan steden en dorpen opnieuw recht en vernieuwen ze zichzelf.

Bij de heropbouw in 1920 zullen de architecten rekening houden met een nieuw algemeen plan van aanleg met strikte regels voor vormgeving en gezondheid, de komst van de auto en daarmee zullen ze de inrichting van stad, dorp en landschap overhoop halen.

Heemkundigen uit de drie gemeenten tonen je samen het watermerk van enkele van die oude gebouwen en dorpszichten via grootbeeldtentoonstelling in openlucht. Deze spandoeken stellen je in staat onze steden en dorpen van voor de oorlog te vatten… in afwachting van de eigenlijke heropbouw, een thema voor 2020.

Laat je leiden en vertrek op ontdekking langs dit erfgoed uit een vergeten periode… Je kan de wandeling geheel of gedeeltelijk maken, volgens jouw eigen ritme, te voet, per fiets of per auto.

De tentoonstelling is te bekijken van 7 april tot 20 oktober 2019

Bekijk hier de folder met uitleg.

Klik hier voor de kaart.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van onze gemeente! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Heuvelland!

Deel deze pagina