landscape

Bijtjes, hommels en vlinders

05 juni 2019

2019-06-05 BijtjeBijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Als mens maken wij dus dankbaar gebruik van de diensten van de bij. 

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie. Het is dus geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde.

Daarom wil Heuvelland de bijtjes, hommels en vlinders helpen. 

Bij de recente aanleg van de begraafplaats in Kemmel werden bloemenmengsels ingezaaid. Ook in Westouter werden  bloemen gezaaid op landbouwgrond. Daarnaast is de aanleg van de kleurenwaaier een paradijs voor de bijen en vlinders. Ook aan vzw De Loods werd een vlindertuin ingepland. 

Wil jij de bijtjes, hommels en vinders helpen? Lees hier meer tips om zelf aan de slag te gaan! 

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van onze gemeente! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Heuvelland!

Deel deze pagina