landscape

Captatieverbod

24 juli 2019

2019-07-15 Captatieverbod 250Op woensdag 24 juli 2019 besliste de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé om een beperkende maatregel op te leggen omwille van de aanhoudende droogte. Vanaf nu geldt een captatieverbod in de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde in West-Vlaanderen en in alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen met uitzondering van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder Blankenberge. 

Wanneer en waar

Vanaf nu geldt een captatieverbod in de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde in West-Vlaanderen en in alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen met uitzondering van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder Blankenberge. Bekijk hier de kaart.

Hiernaast blijft het politiebesluit van de gouveneur van 10 juli 219 betreffende het captatieverbod in het Ijzerbekken van kracht.

Dat besluit is geldig voor onbepaalde tijd en blijft dus geldig tot de gouverneur een politiebesluit uitvaardigt dat de captatiebeperking opheft.

Wat mag niet meer in het IJzerbekken?

Er mag geen water meer gecapteerd worden met een vaste of mobiele pomp in het volledige IJzerbekken.

  • De beperking geldt zowel voor captaties voor irrigatie als voor captaties voor drinkwater voor vee.
  • Die beperking geldt in de bevaarbare waterlopen, de onbevaarbare waterlopen én de waterlopen die Polderbesturen beheren.

Wat mag wel nog in het IJzerbekken?

  • Een captatieverbod is geen irrigatieverbod. Heb je nog water in eigen voorraden, dan mag je dat water wel gebruiken voor irrigatie.
  • Dieren die in de weide staan, mogen via een weidepomp water drinken uit een waterloop.
  • Water capteren met een spuittoestel om gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen is wel nog toegestaan.

Strenge controles

De gouverneur gaf tijdens het overleg nog mee dat er een strikte handhaving van de opgelegde captatiebeperkingen toegepast zal worden.

Extra informatie

Politiebesluit 

Meer informatie

Meer info vind je op deze webpagina van de Provincie West-Vlaanderen en op www.opdehoogtevandroogte.be.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van onze gemeente! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Heuvelland!

Deel deze pagina