landscape

Plant een geveltuintje

15 oktober 2019

Een geveltuin is een minituin tegen de voorgevel van een woning in een kleine, ondiepe uitsparing in het voetpad. Meestal wordt een klimplant aangeplant, aangevuld met enkele vaste planten of een klein struikje. Op deze manier fleur je niet enkel je eigen woning maar ook het straatbeeld op. Door de juiste plantenkeuze bied je trouwens ook een extra voor vlinders en andere insecten en vogels.

Om de aanleg van dergelijke geveltuintjes in onze gemeente te stimuleren, werd door de gemeenteraad een nieuw reglement goedgekeurd, waardoor deze voortaan kosteloos aangelegd worden door de gemeente.

Voor de beplanting is er keuze uit twee mogelijkheden. Enerzijds kan je kiezen uit een reeks van gratis aangeboden planten, aangeplant door de gemeente. Dit zijn voornamelijk vlinder- en bijenvriendelijke planten die een zeer beperkt onderhoud vragen. 

Anderzijds kan je ervoor kiezen om zelf eigen beplanting aan te brengen. Je voorstel dient wel vooraf goedgekeurd te worden door de gemeente. Het onderhoud gebeurt in beide gevallen altijd door de aanvrager.

Wanneer & waar

De geveltuintjes worden aangelegd tussen 1 september en 31 maart

Voorwaarden

  • Het gaat effectief om een geveltuintje.
  • Het geveltuintje is aangelegd in het openbaar voetpad, tegen de voorgevel van een woning. 
  • Na aanleg dient er steeds een vrije doorgang van 1 meter behouden te blijven op het voetpad. 
  • Het aangaan van een overeenkomst is een engagement van minimum 3 jaar. 

Bekijk de voorwaarden in het reglement.

Kostprijs

Gratis.

Aanvragen

Als je voor 31 maart een geveltuintje wilt, moet je een aanvraag indienen voor 15 november. Klik hier voor het aanvraagformulier

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van onze gemeente! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Heuvelland!

Deel deze pagina